dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
27 octombrie 2004

In Bachus we trust?

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Focsaniul e in acesta perioada locul pe care, atat betivii cat si cei care stiu sa descopere adevarul si distinctia intr-un pahar de vin, il pot considera Tara Fagaduintei si asta deoarece in urbea de pe Milcov se desfasoara Festivalul International al Viei si Vinului, Bachus 2004. Asadar, vazand in asta prilej de mare banchet si profitand de invitatia unor prieteni de prin partea locului, am pornit sa infrunt soselele patriei spre locul de unde se spune ca incepe, cel putin geografic, Moldova.

Nici distanta apreciabila intre Brasov si Focsani si nici asfaltul prost dintre Onesti si Adjud nu m-au speriat deoarece pastram inca in nari mirosul de pastrama de anul trecut, iar vinul cu care reusisem in 2003 sa leg o relatie de prietenie sincera, ei, vinul, acesta era cu adevarat un imbold serios.



Pe ansamblu, festivalul vazut de cetateanul de rand, care nu are de-a face cu manifestarile si sindrofiile ce probabil ca se vor fi organizat intre autoritatile locale, producatori de vin si alte personalitati in viata, departe de prostimea de rand, la care prezenta este posibila numai pe baza de invitatie (practic acesta este Festivalul propriu zis) se va inscrie in randul clasicelor balciuri atat de cunoscute deja. Am inteles ca pe toata perioada sunt organizate felurite manifestari, degustari de vinuri, vizite in zone de productie, insa acestea sunt pentru domnii ceia mari de-i vezi la televizor. Jos, in strada problema sta altfel...Diferenta intre - de exemplu - Berarul Brasovului si Festivalul de la Focsani se va limita doar la bautura cea mai vanduta. In rest, aceeasi inghesuiala, hoti de buzunare, tarabe cu tot felul de zorzonele de plastic, caciulite, manusi, fum de gratar, muzica de o calitate incerta ce canta pana tarziu in nopate si formatii la moda pe scena amenajata in Piata Unirii. Si mai ales o multime de copii, evident sub 18 ani, ce trag la masea netulburati nici macar de decorativii gardieni.

S-ar putea sa fiu poate prea critic, insa, daca anul trecut fusesem sa-i ajut pe prietenii mei sa tina o terasa amenajata in parc cu ocazia evenimentului si la care din pura distractie a pus umarul o gasca intreaga, deci nu prea am avut timp sa vad ce se intampla in jur, anul acesta m-am straduit sa fiu un observator mult mai atent. Ceea ce poate fi prilej de iesit din casa pentru focsanenii care oricum, ce altceva ar putea face si carora li se ofera gratis o serie de recitaluri muzicale, in timpul carora pot, basca, sa mai si bea un paharel este insa departe de a fi o atractie turistica.

Dincolo de vinul pe care, in anumite locuri si sfatuit de initiati il poti gasi bun, daca nu chiar excelent si de pastrama de oaie pe care tot asa, dus de cunoscatori o poti alatura paharului, nu prea mai ai de ce te bucura dupa ce ai batut atata drum. Asta, evident, daca nu esti pasionat de continutul tarabelor pline de kitch si nu tii neaparat sa-ti iei un sarpe din cauciuc sau o geanta de musama inscriptionata Dolce & Gabbana.
Foarte interesant si totodata trist, in timp ce zona principala de promenada a fost ocupata de negustorii de nimicuri de plastic si cauciuc, de brunete vanzatoare de seminte si mere glazurate, creatorii adevarati de arta populara (anul acesta oricum intr-un numar mult mai mic), mesteri populari veniti aici cu iile, traistele ori cergile trudite chiar de ei, studentii pictori de icoane au fost trimisi undeva spre marginea parcului.
Pana la urma ideea nu a fost atat de rea, caci am putut sa admir frumoasele ii sucevene si cergile mitoase din Maramures, oricum, mult mai relaxat si fara sa se inghesuie in mine toti cei care dupa o anumita ora incepusera sa resimta gradele alcoolice continute de vin.


Festivalul International al Viei si Vinului, Bachus 2004Manifestarea este inca (sper!) mult prea departe de traditia, distinctia si importanta unui festival de profil cum ar fi cel de la Dijon - Franta, la care intreg orasul si puhoiul de turisti veniti din toate colturile lumii participa cu entuziasm. Din pacate aici, ca si la alte balciuri balcanice botezate cu denumiri poleite de genul Berar, Zilele municipiului X ori Festivalul..., se limiteaza totul la inca o modalitate de a mai face lumea sa uite ca s-au scumpit gigacaloria, benzina, intretinerea si ca vine iarna. Paine si circ! Problema e ca, pe ansamblu, nu prea e paine. Circ insa destul.
______
Autor:
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 5 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]